Arithmetic     ( Elizabeth Golden )

Arithmetic     ( Elizabeth Golden )

Page 1

*****************

paper: lined paper 2 sheets, front and back of sheet one, front of sheet 2

The back of sheet 2 had the following written on it: Arithmetic, 90, Lizzie Golden

7-3/4” wide by 12-5/16” high.  The paper was folded in quarters.

***************

 

 

If one doz. costs .20 cts three doz. will cost 3 x .20 or 60 cts.  If he sells nine for .25 he will sell as many 9’s as 9 is contained in 36 or three doz. or 4 times.  Therefore if he sells nine for .25 for four nines he would receive $1.00.  If they cost .60 and sell for $1.00 he would gain the difference between $1.00 - $.60 or .40 gain.

 

II

(a)

8-9/10 – 3-7/12 + 10-4/5 – 8-4/15

90/10 – 43/12 = (543 – 215) / 60 = 319 / 60

54/5 – 131/15 = (162 – 131) / 15 = 31 / 15

319/60 + 31/15 = (319 – 124) / 60 = 443 / 60 => 23/60 Ans

 

(b)

(4-2/3 – (6-2/3 x 3/5)) / (2-3/4 + (8-3/4 / 13-1/8))    14/3 – 4/1 = (14 –12) / 3 = 2/3

11/4 = ((35/4) / 105/8) = 2/3     11/4 + 2/3 = (33 + 8) / 12 = 41/12

41/12 x 2/3 = 41/8 = 5-1/8 Ans

 

 

III

 

(87 - .09 = 9.5) x .125 – (9.8 + 96 - .005) x .005

87 – 09 = 86.91 + 9.5 = 96.41 x .125 = 12.05125

9.8 + 96 = 105.8 -.005 = 105.795 x .005 = .528975

12.05125 - .528975 = 11.522275 Ans

 

 

IV

 

18 cwt – 95 lbs = 1895 lbs x .05-3/4 = $108.96-1/4 cost

1895 lbs / 3/5 = 1137 lbs x .13 = $147.81 Selling P

$147.81 - $108.96-1/4 = $38.84-3/4 gain

 

V

 

157 hrs 50’ 36”

122 hrs 26’ 15”

-------------------------

  35 hrs 24’ 21” divided by 15 = 2hrs

  30

------

    5

    60

-------

   300

      24

    324 minutes divided by 15 = 21 minutes

    30

--------

      24

      15

---------

       9

      60

--------

     540

       21

--------

      561 seconds divided by 15 = 37-2/3

      45

---------

      111

      105

---------

         6/15 = 2/5

 

2 hr 21’ 37-2/5”

 

 

VI

 

960 lbs x $8.35 = $8016.00 cost

960 x .40 = $384.00 x $8.90 = $3417.60

960 – 384 = 576 x .25 = $144.00 x  $8.75 = $1260

576 – 144 = 432 x $8.00 = 3456.00

$12.60 + 3417 + 3456 = $8133.60 Selling P.

$8133.60 - $8016. = $117.60 gain

 

VII

 

$1.00 – 10 = 90        22,500 / 1.25 = 18000

$22,500 / .90 = $25000       90 = $20,000

25,000 x $1.25 = $31,250 cost

 

 

VIII

 

6 mo at 8% = .04    100 + .04 = $1.04

$9650.80 / $1.04 = $9279.61 Present Worth

$6980.80 – 9279.615 = 371.18 discount

 

 

IX

 

                    _________________________

                    |    ie    |    ie    |    2e    |    2e    |

                    |_____|______|______|______|

                    |   15   |            |    12    |            |

                    |_____|______|______|______|

                    |    8    |   960   |    16    |    (x)    |

                    |_____|______|______|______|

 

12 x 16 x $960 = 184320

15 x 8 = 120

187320 / 120 = $1104

 

X

 

Right triangle: height = 31.9, base = 12, hypotenus = 35

 

35 x 35 = 1224

12 x 12 = 144

1225 –144 = 1081

the square root of 1081 = 31.9 ft

 

Page 2

Page 3

Page 4